HTML

Az eszperantó (és mozgalmának) kritikája

Az eszperantó mozgalom úgy véli, hogy majdnem ugyanolyan szabadságfokkal garázdálkodhat a nyelvészet és a nyelvpolitika, továbbá a nyelvoktatás terén, mint ahogyan az istenhívők az erkölcs terén. Ha azonban a működésük, az elveik, a kezdeményezéseik mélyére nézünk, akkor megpillanthatjuk a valós motivációkat...

Friss topikok

Az eszperantó mesterségességéről – a wikipédiában (BS-fordítás - Eng.-Hun.)

2012.09.30. 23:53 aforizmágus

http://web.mit.edu/museum/img/exhibitions/Kismet_312.jpgA kritikusok szerint azzal, hogy az eszperantó világnyelvként mégsem lenne semleges, legalább azt a célt kellene kitűznie, hogy Európa közös nyelve válhasson belőle …

Kép forrása: http://web.mit.edu/museum/img/exhibitions/Kismet_312.jpg

Forrás:

http://en.wikipedia.org/wiki/Criticism_of_Esperanto

Jelen cikk Az eszperantó semlegességéről szóló fordítás folytatása:

 *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

ArtificialityMesterségesség

… On the other hand, speakers of Western European languages often complain that the orthography and endings in Esperanto can be significantly different from their etymological cognates in national European languages, more so than in many competing constructed languages. For example: English quarter, Italian quarto, Interlingua quarto, but Esperanto kvarono (derived regularly from the numeral kvar 'four', as German Viertel is derived from vier, and Russian четвертый (četvertyj) from четыре (četyre)); also English government, French gouvernement, Interlingua governamento, but Esperanto registaro (derived regularly from the verb regi 'to rule', as German Regierung is from regieren, and Russian правительство (praviteljstvo) is from править (pravitj) ). This is a result of using derivation to reduce the core vocabulary that needs to be learned, and helps non-European speakers. As the examples above show, the difference is primarily with Anglo-Romance, not with European languages as a whole. According to the critics, given Esperanto's lack of neutrality as a world language, it should at least aim to be a common European tongue, and therefore its lexicon and spelling system should be a consensus of the (Western) European languages.

= … Másrészt, a nyugat-európai nyelveken beszélők gyakran panaszkodnak amiatt, hogy az eszperantóban az írásmód és a végződések lényegesen különböznek az európai nyelvekben találhatóktól, vagyis az etimológiai rokonaitól, és ez a különbség lényegesen nagyobb, mint sok, az eszperantó mellett létező mesterséges nyelvben. Például: a negyed szó az angolban quarter, az olaszban quarto, az interlingua-ban quarto, míg az eszperantóban kvarono (amit szabályosan képeznek a négy jelentésű kvar szóból, akár a német Viertel, amit a vier-ből képeznek, és az orosz четвертый (četvertyj), amit a четыре (četyre)-ből származtatnak); további példa a kormányzat szó, amely az angolban government, a franciában gouvernement, az interlingua-ban governamento, az eszperantóban azonban registaro (amit szabályosan a regi=szabályozni igéből képeznek, ahogyan a német Regierung-ot a regieren-ből, és az orosz правительство (praviteljstvo) szót a править (pravitj)-ból). Ez az eredménye annak, hogy alapvetően a származtatást használják annak érdekében, hogy a mindenképpen megtanulandó kulcs-szókincset redukálják, és hogy ezzel a nem-európai nyelveket beszélőknek a segítségére legyenek. Ahogy a fenti példák is mutatják, a különbség eredetileg az anglo-latin nyelveken belül létezik, és nem az európai nyelvek összességében. A kritikusok szerint azzal, hogy az eszperantó világnyelvként mégsem lenne semleges, legalább azt a célt kellene kitűznie, hogy Európa közös nyelve válhasson belőle, és így a lexikájának és a helyesírási rendszerének szoros egyezésben kellene lennie a (nyugat) európai nyelvekkel.

 *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

Translated by Brain Storming, 2009.

 

Szólj hozzá!

Címkék: wikipédia nyelvi semlegesség mesterségesség

A bejegyzés trackback címe:

https://eszperanto-kritika.blog.hu/api/trackback/id/tr1004812564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása